Cure4Life blog

15 gevaren van suiker
Tags: gevarengezondheidongezondsuikerte veel suiker
FOTO: - Bron website
Geplaatst op: 27 september 2017 om 10:15
Bewerkt op: 25 september 2017 om 13:40

15 gevaren van suiker

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat suiker ongezond is. Toch blijven we in Nederland veel suiker eten: gemiddeld maar liefst 103 gram per persoon per dag. Dat is bijna 40 kg per jaar, ofwel een kruiwagen vol suiker! Zo veel suiker is bijzonder slecht voor je gezondheid.

Blijkbaar beseffen we ons niet welke invloed suiker heeft op ons lichaam, anders zouden we lang niet zo veel suiker eten. De WHO adviseert om de dagelijkse hoeveelheid suikers te verminderen tot 25 gram, dus een kwart van wat de gemiddelde Nederlander nu binnenkrijgt. Meer dan 50 gram per dag heeft namelijk al negatieve gevolgen voor je lichaam.

Wat maakt suiker zo ongezond?

Wij geven je 15 redenen waarom suiker slecht voor je is.

 1. Suiker ontregelt je bloedsuikerspiegel;
 2. Suiker verstoort je hormoonbalans;
 3. Suiker veroorzaakt tandbederf;
 4. Suiker vergroot de kans op overgewicht doordat je meer vet opslaat en minder vet afbreekt;
 5. Suiker kan insulineresistentie en diabetes type 2 veroorzaken;
 6. Suiker onttrekt mineralen en vitamines uit je lichaam;
 7. Suiker werkt verslavend;
 8. Suiker verstoort je darmflora;
 9. Suiker remt je immuunsysteem en vermindert je weerstand;
 10. Suiker belast je lever en je alvleesklier;
 11. Suiker versnelt de veroudering;
 12. Suiker vergroot de kans op hart- en vaatziekten doordat het je bloeddruk verhoogt, je LDL (slechte cholesterol) verhoogt en je HDL (goede cholesterol) verlaagt;
 13. Suiker heeft een verzurende werking op je lichaam;
 14. Suiker kan hoofdpijn veroorzaken;
 15. Suiker vermindert je concentratie en maakt je onrustig.
Redenen om geen suiker te eten

We eten in Nederland veel meer suiker dan gezond voor ons is.

Waar zit suiker in?

Dat je suiker beter kan vermijden, mag nu wel duidelijk zijn. Maar hoe doe je dat? Suiker is inmiddels in ontelbaar veel producten verwerkt en het is lastig om het op de ingrediëntenlijst te herkennen.

Natuurlijk bevat snoep, koek, taart, zoete broodjes en frisdrank veel suiker. Maar wist je dat ook veel kant- en klaarproducten, pakjes en zakjes, ingeblikte producten en sauzen suiker bevatten? Vaak worden op de ingrediëntenlijst namen gebruikt als glucose-fructosestroop, maisstroop, maltose, isoglucose of tarwestroop om het gebruik van suiker te verbergen. Trap hier niet in!

Het advies van Cure4Life

Eigenlijk kun je beter alle bewerkte producten laten staan. Zo weet je zeker dat je niet ongemerkt wat suiker binnenkrijgt. Gebruik pure, onbewerkte producten om mee te koken. Heb je toch een een keer iets anders nodig? Kijk dan op het etiket of er (een andere naam voor) suiker tussen de ingrediënten staat. Hier vind je een overzicht van alle namen die gebruikt worden om suiker mee aan te duiden.

Heb jij wat meer hulp nodig om suiker te laten staan? Wil je graag afvallen, maar krijg je het niet voor elkaar? Cure4Life kan je helpen! Lees onze aanpak om te zien wat wij voor je kunnen doen, of meld je direct aan voor een gratis eerste consult.

© 2023 Cure4Life. All Rights reserved.

cure4life